Ga naar hoofdinhoud

Kitepower: 100 kWh stroom opwekken met een vlieger

Energievliegers kunnen ook ingezet worden als tijdelijke energievoorziening, als er bijvoorbeeld natuurrampen zijn geweest.

De Delftse startup Kitepower ontwikkelde – vanuit een experiment van astronaut Wubbo Ockels – een revolutionair systeem voor een energievlieger. De vlieger verzamelt in Ierland inmiddels dagelijks volop kWh’s.


DEZE ARTIKELEN vind je vast ook interessant om te LEZEN:


De elektriciteit wordt opgewekt met een speciaal door Dromec Winches ontwikkelde lier, waarvan de kabel is verbonden met de boven de lier rondcirkelende vlieger. Vanuit het grondstation – waarin ook de lier is geplaatst – wordt de kite in een constante cyclus omhoog en omlaag gestuurd. Dit gaat volautomatisch dankzij een geavanceerd besturingssysteem. De trekkracht die de kite levert wordt vervolgens door de elektrische lier omgezet in stroom.

Dromec Winches levert ook de besturing van het liersysteem. Deze moet 1-op-1 samenwerken met de besturing van de vlieger zelf.

Kitecyclus van 120 seconden

Het omhoog en omlaag sturen van de kite neem in totaal 120 seconden in beslag. Daarbij wekt de kite gedurende 96 seconden stroom op bij het afremmen, waarna er gedurende 24 seconden stroom wordt verbruikt. Deze elektrische aandrijving van de lier heeft een a-synchrone motor met een tandwielkast. Deze is uitgerust met een full-safe rem, zodat de motor in het geval van een noodsituatie uitgeschakeld kan worden. Bijzonder bij het systeem zijn de ultracaps, die de cyclus compenseren, zodat er een continue vermogen geleverd wordt.

300 meter uitvliegen

Het omhoog en omlaag sturen van de kite neem in totaal 120 seconden in beslag.

De lier heeft een draadlengte van in totaal 450 meter. Zover vliegt de kite echter niet uit; dit gebeurt op hoge kracht en lage snelheid tot een lengte van maximaal 300 meter. Na het ‘uitlaten’ wordt de kite op lage kracht en hoge snelheid ingetrokken. Met een start op hoogte heeft de kite altijd een goede windvang. Geerart de Vree, CTO Engineering bij Dromec aandrijftechniek: “We zijn met een volgend 100 kWh-systeem bezig voor Kitepower om het principe nog verder te vernieuwen zodat we kunnen opschalen. Met de komende projecten willen we nog meer vlieguren realiseren en zo bijdragen aan een duurzame wereld. Daarnaast staat er een nieuw 30 kWh systeem in de steigers, dat flexibel op diverse plekken ingezet kan worden. Met Kitepower hebben we een leuke samenwerking. Het ligt op het snijvlak van wat kan én haalbaar is. Het is een kundig team en het product is industrieel waardig, ook in samenwerking met de luchtvaartautoriteiten.”

Besturing kite en lier

Dromec Winches levert ook de besturing van het liersysteem. Deze moet 1-op-1 samenwerken met de besturing van de vlieger zelf. De Dromec-besturing maakt dat het liersysteem op hoge snelheid drie meter per seconde kan uitgeven als energiemaaksnelheid. De inhaalsnelheid is maar liefst zo’n elf meter per seconde. Soms levert het systeem bij zeer hoge windsnelheden een piek van 200kW. Met Kitepower wordt een op stabiele manier energie opgewekt, doordat de besturing van de kite kan worden aangepast aan de windsnelheid en de breedte van de cyclus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven