Duurzame innovatie wordt gedreven door meerdere factoren. Denk aan samenwerking, toegang tot, analyse en het delen van betrouwbare gegevens, naadloze simulatie en modellering van oplossingen en processen en zelfs hele ondernemingen. Een digital twin kan daarbij een belangrijke bijdrage leveren. Van virtual prototyping tot het besparen van materialen en hulpbronnen in nieuwe circulaire benaderingen, tot het verkorten van de time-to-market, het verbeteren van de ecologische voetafdruk en het benutten van kennis door middel van levenslang leren. Bij Dassault Systèmes weten ze daar alles van. Aandrijftechniek zag het live in Hannover en sprak met Olivier Ribet, executive vice president EMEA bij Dassault Systèmes.
Eerder dit jaar toonde Dassault Systèmes hoe connected oplossingen en geïntegreerde industriële processen kunnen bijdragen aan de duurzaamheid van een bedrijf. Het scenario dat werd getoond, illustreert hoe realtime samenwerking een duurzaam mobiliteitsconcept kan realiseren. Echter deed het bedrijf dat niet alleen. Samen met e.Volution, Graebener, Omron en VAF werd gedemonstreerd hoe een fabriek van de toekomst in virtual reality kan worden geoptimaliseerd.
Added value virtual twins
Aandrijftechniek sprak in Hannover met Olivier Ribet, executive vice president EMEA bij Dassault Systèmes. Dassault Systèmes biedt virtual prototyping aan haar klanten om duurzame innovaties te verwezenlijken. Maar wat is nu de belangrijkste toegevoegde waarde hiervan?
“Als 3D-gebruiker kun je een prima gebruikerservaring hebben, maar soms is dat niet heel nauwkeurig. Aan de andere kant kan het wel nauwkeurig zijn, maar heb je geen goede ervaring. Dat ‘blenden’ van de virtuele met de werkelijke wereld, en het maximaal verkleinen van de afstand tussen beiden om er één van te maken, is wat wij zien als de toekomst van een virtual twin.”
Virtual twin
“Wij gebruiken niet de term ‘digital twin’, maar juist ‘virtual twin’. Dat doen we bewust. Sinds 40 jaar werkt Dassault Systèmes aan modeling & simulation van producten. Maar daarnaast genereren wij ook data vanuit de werkelijke wereld. Toen wij het 3DExperience platform bouwden, wilden we een open platform creëren, waarin iedereen in de virtuele wereld kan kijken. Maar ook kan zien wat er gebeurt als er iets verandert.”
“In ons platform kun je het product en het proces laten samenvloeien. ‘The what and the how, together’. In een virtueel productieproces kun je data halen uit de fysieke wereld, bijvoorbeeld data via de cloud direct in het platform. Deze data gaan we ‘blenden’ met de 3D-modellen en sturen we terug naar het fysieke model. Die wisselwerking blijft tot het proces maximaal geoptimaliseerd is.”
Lees in de nieuwe editie van Aandrijftechniek meer over hoe connected oplossingen en geïntegreerde industriële processen kunnen bijdragen aan de duurzaamheid van een bedrijf.