Ga naar hoofdinhoud

Bosch Rexroth: ‘Complexe klantcase vol creatieve oplossingen’ (+video)

Matthijs Simons is Application Engineer bij Bosch Rexroth (foto: Richard Kok)

Matthijs Simons van Bosch Rexroth neemt de bezoekers van de Nationale Aandrijftechniekdag 2022 mee op een bijzondere klantreis. Aan de hand van een case met Damen Shipyards in Gorinchem vertelt hij over de uitdagingen, complexiteit en werkwijze van het project. Een klantcase die door Covid een extra dimensie én oplossing kreeg.

Simons is Application Engineer bij Bosch Rexroth en 11 jaar actief voor het bedrijf. Al 9 jaar werkt hij samen met Damen Shipyards, en kort voor corona begon hij aan het eerste lierconcept bij het Nederlandse scheepsbouwconcern. Het betrof hydraulische installaties voor sleepboten in Vietnam. En toen kwam Covid. Alle hulp moest ineens op afstand gebeuren.

Het complexe en ambitieuze project werd een stuk uitdagender, omdat alles van afstand moest worden gedaan. “Normaal gesproken doen wij de inbedrijfstelling van onze producten. In dit geval zou dat in Vietnam zijn. Maar door de restricties moest alles op afstand gebeuren. Daarvan hebben wij een hoop geleerd, en het heeft ervoor gezorgd dat het project uitdagender werd. En leerzaam. We kregen nieuwe inzichten en zijn nog meer naar elkaar toe gegroeid”, stelt Simons.

Totaalproject

Bosch Rexroth zorgde bij de sleepboten in de Aziatische wateren voor de aandrijving vanaf de diesel tot en met de lier. Ook werd gezorgd voor de software en installatie. Daarmee is het zogeheten TUG 2.1-project een totaalproject, met een kop en een staart. Omdat de sleepboten in Vietnam ingezet worden om grote containerschepen te assisteren en daarbij veel krachten vrijkomen met hoge piekbelastingen, werd veel gevraagd van de lieren.

Expertise op afstand

Simons: “In dit project kregen we te maken met remote support en remote monitoring, twee ontwikkelingen die in onze branche een vlucht hebben genomen. De remote support was gericht op de hardware en de software. De uitdagingen daarbij waren vooral de cultuurverschillen. Via digitale communicatie, zoals telefoon en computer, hebben we op afstand onze expertise kunnen inzetten, zodat de klant optimaal kon worden ondersteund”.

Co-creatie

Tijdens de presentatie in Doesburg deelt Simons niet alleen het project en het proces. Ook de leermomenten worden besproken. En is er ruimte voor vragen. Dat bij deze ontwikkeling vragen zijn, is logisch gezien de actualiteit en toekomstgerichtheid. “We hebben het over een project met een kop en staart. Alles kwam aan de orde: de software, hardware, de levering van componenten, support én service.”

“De mooiste lessen zijn dat we het samen hebben gedaan, de zogeheten co-creatie. En dat we, ook op afstand, een brug hebben kunnen slaan tussen hardware en software. Dat vraagt om flexibiliteit en service. Diverse keren zijn we weer om de tafel gegaan om oplossingen te bedenken voor nieuwe concepten. Als je openstaat voor verandering, kun je de juiste stappen zetten, zo hebben we ervaren”, stelt Simons.

Complexe klantcase

Wie tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag de presentatie van Simons volgt, krijgt een complexe klantcase voorgeschoteld waarin creatieve oplossingen tot een goed eindresultaat hebben geleid. Een klantcase ook die door het meer op afstand werken in de toekomst meer gangbaar zal zijn. En een klantcase, waarbij de werk- en denkwijze van Bosch Rexroth naar voren komt: We Move, You Win.

Wilt u ook de presentatie van Matthijs Simons bijwonen? Dan kunt u zich hier aanmelden voor de Nationale Aandrijftechniekdag op donderdag 15 september in Doesburg.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven