Huisman is begonnen met de productie van een demonstrator voor energieopslag van een miljoen pond sterling, die begin volgend jaar in Edinburgh zal worden uitgeprobeerd. Het 16 m hoge test rig voor energieopslag voor Gravitricity wordt dan op een aan het net gekoppelde locatie in de haven van Leith geassembleerd om in het voorjaar van 2021 te worden getest.
Het werk is begonnen in de gespecialiseerde fabriek van Huisman in Tsjechië en zal naar verwachting in december worden afgerond. De op maat gemaakte lieren en het besturingssysteem worden vervolgens van Rotterdam naar Leith (aan de noordkant van de Schotse hoofdstad) verscheept. Tegelijkertijd wordt de demonstratietoren van 250 kW gefabriceerd door ingenieursbureau Kelvin Power in Leicester.
De Schotse innovators op het gebied van energie hebben middels een crowdfunding-campagne meer dan 1,5 miljoen pond bijeengebracht voor de technologische ontwikkeling. Ook hebben ze een subsidie van 640.000 pond ontvangen van Innovate UK, het innovatiebureau van de Britse regering. Gravitricity heeft tevens 300.000 pond ontvangen van het Innovate UK’s Energy Catalyst programma om het potentieel van Zuid-Afrika te verkennen.
Energieopslagdemo
De energiebatterij van Gravitricity werkt door zware gewichten – in totaal tot 12.000 ton – in een diepe schacht op te tillen en vrij te geven wanneer er energie nodig is. De demonstratie-opstelling zal twee 25 tons gewichten gebruiken die aan staalkabels zijn opgehangen. In één test zal Gravitricityde gewichten samen laten vallen om het volle vermogen te genereren en de reactiesnelheid te verifiëren.
Het bedrijf heeft berekend dat de installatie in minder dan een seconde van nul naar vol vermogen kan gaan. Dat kan zeer waardevol zijn in de markt voor frequentierespons en noodstroom.
Vervolgens voert de onderneming tests uit met de twee afzonderlijke gewichten en laat de een na de andere vallen om de soepele energieproductie over een langere periode te controleren. Ook komt er een programma van andere tests om de volledige mogelijkheden van het systeem te demonstreren en te verfijnen.
Dit twee maanden durende testprogramma moet de modellering bevestigen en waardevolle gegevens opleveren voor het eerste full-scale 4MW-project dat in 2021 van start gaat.
Huisman lieren
Huisman is wereldwijd actief met lieren en besturingssystemen en is volgens de Schotten een strategische partner voor dit project en het full-scale systeem. Voor Huisman is het project van Gravitricity voor een uniek energieopslagsysteem een mooie aanvulling op de huidige productieportefeuille. De onderneming hoopt dat het op lange termijn een succes wordt voor zowel de betrokken bedrijven als de bijdrage aan de duurzame energiemarkt.
Het energieopslagsysteem van Gravitricity werkt door meerdere zware gewichten – in totaal tot 12.000 ton – in een diepe schacht te heffen en vrij te geven wanneer energie nodig is. Gravitricity is van plan om de technologie uit te rollen in niet meer gebruikte mijnschachten over de hele wereld.
Hergebruik mijnschachten
Het platform is 16 m hoog. De twee gewichten van elk 25 ton bestaan uit stalen vaten, gevuld met ijzererts. De stalen kabels maken een slag van 7 m en hebben bij vol vermogen (250kW) 14 s nodig om te vallen tot een snelheid van 0,6 m/s (2,16 km/u). Op half vermogen (125kW) kost dat 28 s.
Analisten hebben berekenend dat het Gravitricity’s systeem voor energieopslag tegen de helft van de kosten tijdens de levensduur van lithium-ionbatterijen. De green-tech pioniers zijn al van plan hun uitvinding te installeren in herbruikbare mijnschachten in heel Europa.
Groeiende markt energieopslag
De Schotten hebben samen met Huisman het 250kW-prototype gebouwd en een aantal potentiële ontwikkelingslocaties in Europa geïdentificeerd. Het bedrijf wil zich hiermee in een goede positie brengen om de groeiende markt voor energieopslag aan te boren. Volgens Bloomberg New Energy Finance zal die markt tot 2040 wereldwijd 620 miljard dollar waard zal zijn.
Onderstaande video legt uit hoe het systeem werkt.
Is dit ook iets voor sluisdeuren ?
het lijkt mij een goed en uitvoerbaar systeem met weinig verlies.ook voor Nederland met zijn gesloten,vol gelopen mijnschachten, zou het goed bruikbaar kunnen zijn .