Ga naar hoofdinhoud

2020 in vele opzichten een bijzonder technisch jaar

Het team Aandrijftechniek wenst iedereen fijne feestdagen!

Op het einde van een jaar is het altijd goed even terug te kijken naar het afgelopen jaar. Even reflecteren of we de doelen hebben behaald die we in 2019 hebben gesteld. Wat hebben we allemaal gedaan, gezien en meegemaakt? Veel doelen mogen niet behaald zijn door de corona en alles wat daarbij hoorde, maar desondanks was 2020 nog best een bijzonder jaar in de aandrijftechniek. Een kort overzicht.

Vanaf maart dit jaar beheerst corona ons leven, de voorpagina’s van de kranten en digitale media en zijn we er voorlopig nog niet vanaf. Toch was het dankzij slimme engineers, TU’s, hogescholen, start-ups en innovatieve bedrijven en leveranciers dat er heel snel geschakeld kon worden om nieuwe medische apparatuur te maken. In korte tijd werd diagnose-apparatuur, beademingsmachines, maskers en zelfs een systeem om Covid-19 patiënten te draaien ontwikkeld. Iets om trots op te zijn.

Overnames in de hydrauliek

Maar genoeg over corona. Binnen de sector hydrauliek zijn in 2020 diverse grote overnames geweest. Allereerst werd in januari bekend dat Eaton Hydraulics overgenomen werd door Danfoss Power Solution. Het ging hierbij om een miljardendeal op internationaal niveau. In juni was het de Belgisch/Nederlandse Vydraulics groep die voor nieuws zorgde en de Doedijns Group International (DGI) overnam.

Een maand later was er nieuws uit Duitsland. Hengst Filtration nam de hydraulische filtratie over van Bosch Rexroth. Eind oktober heeft Hydrauvision het bedrijfsonderdeel IHC Fundex  Equipment overgenomen van IHC IQIP. En in november nam Rubix Benelux heeft het in Rotterdam gevestigde Geeve Hydraulics over.

Andere overnames

Niet alleen in de hydrauliek waren overnames. Rockwell Automation investeerde onder meer in bedrijven op het gebied van cyber security en AI-gestuurd onderhoud. ABB nam Codian Robotics in Ede over. En heel recent nam NSK Ltd het bedrijf Brüel & Kjær Vibro over, een toonaangevende specialist in conditiebewakingssystemen.

Jubilerende bedrijven

2020 was voor een aantal bedrijven een jaar om iets te vieren. Echter vielen veel festiviteiten in het water door corona. KTR Benelux vierde het 20-jarig bestaan. Een mijlpaal in een moeilijke tijd. Ook AXIS & Stuifmeel had feest willen vieren op de WoTS vanwege het 65-jarig bestaan.

En nog heel recent kondigde BEGE Aandrijftechniek dat 70 jaar geleden de basis werd gelegd voor het huidige bedrijf. Dat betekent ook dat de aandrijftechniek een vaste stabiele plek heeft in de Nederlandse industrie.

Duurzame technologie

Technologische ontwikkelingen zijn van alle tijden, maar ook in 2020 waren er diverse noviteiten en ontwikkelingen te zien op het gebied van aandrijftechniek. Wat te denken van de ‘testrig’ die Huisman Equipment bouwt samen met het Schotse bedrijf Gravitricity om energie op te wekken via de zwaartekracht. Een andere groeimarkt is die van de landbouwrobots. ABN AMRO schreef er een rapport over.

Verder is de elektrificatie een hot item. Niet alleen op automotive gebied, maar ook in de mobiele industrie gebeurt het nodige op emissieloos te kunnen draaien. Daarnaast was er op het gebied van 3D printing, digitalisering en Industrie 4.0 veel nieuws te melden. En dat zal de komende jaren gewoon doorgaan.

Geen beurzen, wel online events

2020 was ook het jaar van de verschoven of afgelaste beurzen en evenementen. Eerst werden diverse beurzen een paar maanden opgeschoven, later werden ze afgelast of een jaar verder getild. En een aantal beurzen verscheen als hybride of volledig digitaal event. Lang niet zo druk bezocht als fysieke beurzen, maar de bedrijven hadden wel even wat contactmomenten.

Ook onze Aandrijftechniekdag op 6 oktober was zo’n digitaal event, maar dan net even anders. Mede dankzij onze vier partners Bosch Rexroth, Festo, Lenze en Nidec Netherlands konden we de digitalisering van de aandrijftechniek goed op de kaart zetten. Veel werk, maar wel met een succesvol resultaat.

Grote aandrijvingen blijven spectaculair

Tot slot de uitsmijters dit jaar. Via onze informatiekanalen kregen we een tip over de sterkste transportband ter wereld. Een machtig stuk elektrische aandrijftechniek van ABB met een totaal vermogen van 58 MW. En duurzaam, want er hoeven geen honderden zware dieseltrucks meer te rijden. De prachtige video’s in het bericht zeggen meer dan 1000 woorden.

Een ander machtig stuk aandrijftechniek vinden we in India. Om het watertekort in Telangana, een zeer droge regio in het zuiden van India, aan te pakken, is daar het grootste irrigatieproject ter wereld gebouwd, genaamd Kaleshwaram Lift Irrigation Scheme (KLIS).

Dit multifunctionele project werd onlangs geopend. WEG India leverde 22 imposante aandrijvingen met vermogens variërend van 27 MW tot 40 MW. Ook hier een mooie video over deze machtige aandrijftechniek.

Alle medewerkers van team Aandrijftechniek wensen u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven