Ga naar hoofdinhoud

Duurzame productie alleen mogelijk dankzij krachtige automatisering

Bij het geautomatiseerd end-of-line testen en kalibreren van complete e-aandrijvingen wordt ook energie teruggewonnen (foto: Teamtechnik)

Duurzame productie is goed voor het milieu en winstgevend voor bedrijven. Verschillende studies overtreffen elkaar in hun voorspellingen van besparingen die worden gegenereerd door een grondstof-besparende productietechnologie. Eén ding is zeker: We hebben het hier over miljarden euro’s. De beurs Automatica 2022, die van 21 tot 24 juni plaatsvindt in München, laat zien hoe dit potentieel kan worden aangeboord.

Dat het streven naar duurzaamheid ook in de belangrijke automobielindustrie is doorgedrongen, blijkt uit de activiteiten van fabrikanten die proberen hun fabrieken CO2-neutraal te maken. Mercedes streeft naar volledige koolstofneutraliteit tegen 2039 en test momenteel een hele reeks energiebesparende productietechnologieën in haar proeffabriek ‘Factory 56’ in Sindelfingen. BMW en vele andere autofabrikanten streven soortgelijke ambitieuze doelstellingen na.

Wat is de potentiële bijdrage van automatisering aan productieprocessen die resultaten van ten minste dezelfde kwaliteit opleveren, terwijl minder energie en hulpbronnen worden verbruikt – binnen en buiten de automobielindustrie? Deze vraag zal worden gesteld en beantwoord op de Automatica 2022.

Her-programmeren productierobots

De flexibiliteit van robots is een echte stimulans voor duurzaamheid. Een traditionele, sterk geautomatiseerde productielijn met stationaire transportbandtechnologie in de carrosserieafdeling heeft dezelfde levenscyclus als het voertuigmodel dat ermee wordt geproduceerd. Dit is heel anders in een smart factory. Hier nemen flexibele robots en AGV’s alle processtappen over, inclusief het transport van het ene station naar het volgende.

Dit maakt de implementatie van modelwijzigingen mogelijk door eenvoudige herprogrammering. Zo kan de productie van het opvolgende model in een mum van tijd van start gaan met dezelfde flexibele en uiterst productieve apparatuur die in de fabriek beschikbaar is. Dit is niet alleen een aanzienlijk kostenvoordeel, maar spaart ook middelen.

Robotaandrijvingen reviseren

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de robots zelf. Afgezien van het energieverbruik is de levensduur de bepalende factor voor hun duurzaamheid. Een voorbeeld van Stäubli: De fabrikant vertrouwt voor zijn robots op aandrijftechnologie uit eigen ontwikkeling met een ver bovengemiddelde levensduur. De robots zijn van zo’n hoge kwaliteit dat het bedrijf oude modellen reviseert en met een nieuwe update aan een tweede leven laten beginnen. En de aandrijvingen presteren met dezelfde dynamiek en nauwkeurigheid als op dag één.

Nieuwe markt voor automatisering

De combinatie van automatisering en duurzaamheid heeft nog een ander aspect. Zo ontstaan er nieuwe markten voor automatiseringsspecialisten als er batterijen of elektromotoren voor e-mobiliteit in grote series worden geproduceerd. Om nog een van de vele voorbeelden te geven: Teamtechnik heeft een gestandaardiseerd platform ontwikkeld voor het end-of-line testen en kalibreren van complete e-aandrijvingen, e-assen, elektromotoren, maar ook hybride aandrijvingen.

Het bedrijf heeft zich tijdens dit proces consequent gericht op het besparen van hulpbronnen en energie. De energie die wordt gebruikt om de te testen componenten aan te drijven, wordt teruggewonnen tijdens remtesten, die deel uitmaken van de testcyclus.

Meer over duurzame productie als één van de leidende thema’s op de Automatica is te lezen in de komende Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven