Urban Mobility Systems (UMS) is een jong clean tech engineeringbedrijf dat emissievrije bouwmachines en mobiliteitsoplossingen mogelijk maakt. Als OEM’er maakt het bedrijf ombouwkits voor klanten als Huyndai, Liebherr, Doosan, Bobcat, DAF en nog vele anderen. UMS is partner van de Nationale Aandrijftechniekdag op donderdag 15 september in Doesburg.
De kits die UMS levert, bestaan uit een elektromotor, batterijpakketten en vermogenselektronica. Tijdens de CES Innovation Awards werd het bedrijf met de inzending ‘Zero Emission conversion kit for construction equipment’ verkozen als een van de scale-up winnaars in de categorie ‘Sustainability, Eco-Design & Smart Energy’.
“Onze kracht is dat we inzetten op kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid én kennisdeling”, zegt CEO Lars Kool. “We hebben bijvoorbeeld bewust gekozen voor LFP (lithium-ferro-phosphate)-accupakketten. Deze kunnen een aanzienlijk vermogen leveren aan emissievrije voertuigen en kunnen evenmin spontaan in brand vliegen. Bovendien zijn ze 100% recyclebaar. Dat is niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst heel belangrijk.”
Duurzaamheid
UMS timmert duidelijk aan een duurzame weg. Communicatiespecialist Hans Hoogendoorn, treedt de CEO bij: “We willen de energietransitie helpen versnellen. Van het bouwtransport in binnenstedelijke gebieden wordt steeds vaker verwacht dat ze afstappen van fossiele brandstoffen, maar ook in buitenstedelijke aanbestedingen zie je steeds vaker de zero-emissie eis als vereiste. Dat is een uitdaging. De grotere bouwers pakken de handschoen op, maar ook de kleinere bedrijven zullen de komende jaren volgen. Wij kunnen met onze ombouwkits zowel grote als kleine ondernemers ondersteunen.”
Kennis delen
Kool: “Tegelijkertijd is er nog veel onwetendheid met betrekking tot elektrificatie. Onze klanten zijn vaak nog zoekende. We proberen hen daarom te ontzorgen en bieden ondersteuning over de hele lijn, van laadinfra, transport tot het voertuig an sich, uiteraard op een veilige manier. Het goed faciliteren van de klanten is nodig zodat zij duurzame stappen kunnen maken.”
Ook het aanbieden van training hoort daarbij. Hoogendoorn. “Wij geven EV-trainingen aan importeurs, dealers en fabrikanten en stomen ze klaar voor werkzaamheden die de elektrificatie met zich meebrengt. Wij vinden het belangrijk en noodzakelijk om vakkennis te delen op het gebied van het veilig werken met high voltage machines. Daarom werken wij ook nauw samen met technische middelbaar onderwijs- en hoger onderwijs-opleiders zoals ROC’s en de HAN University of Applied Sciences.
Nationale Aandrijftechniekdag
Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag is het Kool zijn doel om het vak weer sexy te maken, zegt hij. “Er zijn weinig tot geen restricties met betrekking tot de elektrificatie van bouwmachines, maar niet iedereen beseft dit. Daarom willen we de bezoekers van de Nationale Aandrijftechniekdag ons totaalconcept laten zien, met onder meer een elektrische Bobcat E 19, een Powerbox en een informerende video waarin diverse oplossingen én trainingen de revue passeren. Want het delen van kennis is ontzettend belangrijk om die versnelling in de energietransitie waar te maken.”
Wilt u ook meer te weten komen over elektrificatie, veiligheid en de ombouwkits van UMS, kom dan naar de Nationale Aandrijftechniekdag. Aanmelden kan hier.